ŠTA JE DPF/FAP?

Proces-čišćenja

DPF – FAP filtere imaju, uglavnom, svi dizel motori EURO 4 i viših standarda, što znači da skoro većina mlađih dizela od 2004-2005 poseduju ovaj filter. Proizvodjači automobila koji su medju prvima počeli da koriste ovaj filter od 2001. godine su Peugeot, Citroen i Fiat.

Međutim, sva dizel vozila proizvedena posle 2009. godine moraju posedovati DPF ili FAP filter. DPF- FAP je filter čestica čađi i nalazi se u sastavu izduvnog sistema automobila. Kod starijih dizelaša u kućištu se nalazi samo DPF filter, dok se kod novijih pre DPF filtera u kućištu često nalazi i katalizator koji ide posle turbine.

Svrha ovog filtera je da smanji emisiju štetnih izduvnih gasova, tako što čestice čađi zadržava u sebi kada se automobil vozi na kratkim relacijama. To je u suštini mehanizam za hvatanje koji zadržava čađ dok putuje kroz izduvni sistem vašeg vozila i sprečava ispuštanje čestica čađi iz auspuha.

struktura-dpf-filtera
Izgled nakupljene čađi u komorama filteramaČađ-u-dpf-filteruKao i svakom filteru, potrebno je čišćenje kako ne bi došlo do gušenja motora. U slučaju DPF-a proces samočišćenja se naziva regeneracija. Više o regeneraciji pročitajte OVDE .

Prilikom regeneracije motor propušta dodatnu količinu goriva, što izaziva visoku temperaturu koja sagoreva nakupljenu čađ i pretvara je u malu količinu pepela. Tokom svake regeneracije pepeo se gomila u DPF-u dok ne dođe do gornje granice. U tom slučaju, kada je količina pepela iznad određene granice, ne pomažu nikakvi aditivi niti sredstva, već je jedino rešenje zamena filtera koji je izuzetno skup (preko 1000e), ili mašinsko čišćenje DPF-a, gde se vraćaju performase skoro pa kao kod novog filtera.

dpf-sastav

Kod nekih vozila se DPF filter i katalizator nalazi u istom kućištu. Dok su kod nekih modela vozila nalaze u zasebnim kućištima. Obično se kod novijih vozila nalaze u istom dok kod starijih u zasebnim kućištima. Jedan od čestih problema kada su u pitanju katalizator i DPF je to da u slučaju neispravnosti katalizatora ubrzo zatim i DPF filter strada. Takođe i u slučaju ukoliko se katalizator fizički ukloni DPF filter neće normalno funkcionisati, te će se ubrzo zapušiti.dpf-posebno-sa-katalizatorom


DPF i Katalizator u zasebnim kućištima


dpf-sa-katalizatorom


DPF i katalizator u istom kućištu


DPF filter koristeći senzore temperature i senzore diferencijalnog pritiska može izračunati prohodnost DPF filtera i samim tim zaprljanost filtera.

dpf-merenje-pritiska

FAP filter uglavnom korist Francuski proizvođači automobila Peugeot i Citroen. Osnovna razlika između DPF i FAP filtera je je u tome što FAP filteri sadrže rezervoar i sistem za doziranje posebnih aditiva, čiji zadatak je snižavanje temperature samozapaljenja čađi u filteru za oko 200 °C. Time se regeneracija može raditi i pri nižim temperaturama a efikasnost regeneracije je znatno povećana.

Do se u DPF filterima primenjuje se suva metoda koja zavisi o ubrizgavanju goriva u izduv, koji ima zadatak da digne temperaturu izduvnih gasova i spali čađ.

Teoretski, zbog niže temperature samozapaljenja čađi, FAP filteri se pokazuju kao bolji i izdržljiviji su od DPF filtera.

Uvođenjem Euro 6 norme u putnička vozila pojavljuju se vozila sa sve novijim principima prečišćavanja izduvnih gasova. Osim standardnih sistema sa katalizatorom i DPF filterom, pojavljuju se i sistemi sa još jednim elementom nalik katalizatoru koji se nalazi odma posle DPF filtera. Koji služi za dalju eliminaciju azotnih oksida (NOx). Takvi modeli koriste i tečnost poznatiju kao "AdBlue" tečnost, sve više modela koji imaju i dodatne rezervoare za AdBlue. Više o tim sistemima pročitajte OVDE na našem blogu, gde smo detaljnije obradili tu temu.